SYÖTÄISIINKÖ KOTIMAISTA?
Julkaistu: 21.2.2021Alkuvuodesta julkaistaan usein ennusteita ja listoja ajankohtaisista ja tulevista ruokatrendeistä ja -ilmiöistä. Nyt kun ensimmäiset kuukaudet kuluvaa vuotta on takana, mietin näkyvätkö tämän vuoden trendit jo? Näkyvätkö ne täällä Murun keittiössä?
S- ja K-ryhmien teettämien katsausten mukaan suomalaisten ruokarintamalla suurimmat nousevat trendit vuodelle 2021 ovat kotimaisuus, vastuullisuus ja hyvinvointi. Kaikki näistä ovat isoja teemoja, joihin löytyy monta näkökulmaa. Lisäksi nämä kaikki ovat tärkeitä arvoja monelle, myös minulle ja yritykselleni. Haluaisin tarkastella jokaista näistä täältä keittiöstä käsin. Nyt otan kuitenkin käsittelyyn kotimaisuuden.
RUOKAMUISTOISTA TÄHÄN PÄIVÄÄN
Olen saanut lapsesta asti käydä hakemassa herkkuja äidin kasvimaalta. Saan yhä haukata omenaa suoraan puusta, napata persiljaa suuhun ohimennen ja kerätä marjoja kyllästymiseen asti. Suomalaisten marjojen makuun en tosin kyllästy, ja retki mustikkametsään kuulostaa nykyään jo houkuttelevalta.
Ruoka herättää muistoja: pappan savustamat muikut, sieniretket mummun kanssa, höyryävä mehumaija poimintaurakan jälkeen… Muistoissa maistuu useimmiten kotimaiset ainekset. Kotimaisuus ei silti jää pelkäksi muistoksi, se on nyt. Se on työpaikkoja ja luonnon monimuotoisuutta, se on huoltovarmuutta ja uutta teknologiaa. Ammattimaista ruuantuotantoa ei ihan voi verrata oman pihan pikkuiseen kasvimaahan. Jokainen hyötyviljelijä kuitenkin tietää, että työtä se sato vaatii! Kotimaisella ruualla tuetaan kotimaista työtä, yllättävän monenlaista
Suomessa tutkitaan ja kehitetään niin viljelytekniikoita kuin lihan tuotantoakin. Täällä on myös tehty huimia kasvisruokainnovaatioita. Usein taustalla on tarve tehdä asioita kestävämmin, sillä ruuantuotannolla ja -kulutuksella on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Suomen luonto tarjoaa meille vielä ainutlaatuisia raaka-aineita, jollaisia ei muualta saa. Sitä on syytä kunnioittaa, jotta ihania ruokamuistoja syntyy tulevaisuudessakin.
OMA MAA MANSIKKA, MUSTIKKA, PERUNA, PORKKANA…
Kotimaisten raaka-aineiden käyttäminen ja siten suomalaisen ruuantuotannon tukeminen on ollut kirjattuna jo ihan ensimmäiseen hahmotelmaan yritykseni liiketoimintasuunnitelmasta. Kotimaisuus on yksi Pitopalvelu Murun tärkeimmistä arvoista. Raaka-aineet ja ruuan alkuperä kiinnostavat ihmisiä enemmän, ja pandemiatilanne on yhä lisännyt tätä kiinnostusta. Pidän tärkeänä kertoa käyttämistäni raaka-aineista avoimesti.
Osa kotimaisista raaka-aineista on sellaisia, joista tiedän hyvinkin tarkkaan mistä ne tulevat. Olen useasti hakenut lihaa suoraan tilalta, poiminut marjoja marjatiloilta ja ostanut paikallista salaattia, kalaa ja sieniä. Kotimaisten yrttien, tuoreiden versojen ja syötävien kukkien, liemipohjien ja vaikkapa viinietikan tuottamiseen olen tutustunut “vain” internetin ja puhelimen välityksellä. Joidenkin, usein maito- ja viljatuotteiden, kohdalla luotan Joutsenmerkkiin ja alkuperämaa-merkintöihin. Vaikka eihän sitä tiedä, kyllä tälläkin kylällä kaurapellot kasvaa ja lehmiä lypsetään.
Paljon upeita raaka-aineita tulee tietysti muualtakin maailmasta ja yhtä suurella arvostuksella niitäkin käytän. On kuitenkin tietyt tuotteet, joissa kotimainen on minulle ainut vaihtoehto. Jos vaihtoehtoja on, valinta osuu varmemmin lähempänä tuotettuun. Trendeistä viis, tämä on ja pysyy keittiössäni!