PitopalveluMuru Logo Musta

Tarinoita

IHAN MAHDOTTOMAN VASTUULLISTA

Julkaistu: 19.11.2022

Oletko törmännyt yritysten mainoksissa tai muissa julkaisuissa sanaan vastuullisuus? Tuntuuko tuo sana pomppaavan esille vähän siellä sun täällä tänä päivänä? Hyvä! Sillä vastuullisuuden pitäisikin olla itsestäänselvyys yrityksissä. Siitä vain on tullut niinkin itsestäänselvää, että sana laitetaan automaattisesti yrityksen arvoihin eikä sitä sitten sen enempää tarvitse selitellä. Vastuullinen on vastuullista.

Tässäkin pienessä yrityksessä on ajateltu arvoja useampaan otteeseen. Lista niistä on myös kirjattu, ja sieltä löytyy mm. inhimillisyys, ruokarauha, yhdenvertaisuus ja luonnon arvostaminen… Mutta vastuullisuus? Sitä ei listalla ole.

MITÄ ON VASTUULLISUUS?

Pitopalvelu Murun arvoista ei löydy vastuullisuutta, vaikka pidän sitä yhtenä tärkeimmistä. Sana vastuullisuus ei vaan oikein kerro mitään, ja eri yritykset toteuttavat sitä eri tavoilla. Yritysvastuu ei kuitenkaan ole ohimenevä trendi vaan välttämättömyys.  Yritysvastuu jaetaan yleensä kolmeen osaan: taloudelliseen, ekologiseen (ympäristö-) ja sosiaaliseen (yhteiskunta-) vastuuseen. Lähtökohdat vastuullisuudelle määrittelee lainsäädäntö, mutta jos yrityksenä teet vain lain määrämän “bare minimumin”, ei niin sanotusti maailma pelastu. En tiedä mitkä ovat mahdollisuudet muutenkaan, mutta kannattanee yrittää.

Yrityksen toiminta, oli se kuinka pientä tahansa, vaikuttaa aina talouteen, ympäristöön ja yhteiskuntaan. Mitä isompi yritys, sitä isompi vaikutus ja vastuu. Taloudellisesti vastuullinen yritys on kannattava ja kilpailukykyinen ja lisää näin myös edellyksiään muihin osa-alueisiin. Ympäristövastuu puhuttaa paljon, mutta tekoja tarvittaisiin kipeästi. Pitäisi huomioida ympäristövaikutukset, torjua ilmastonmuutosta ja luontokatoa sekä osallistua ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun. Sosiaaliseen vastuun piiriin kuuluu niin henkilöstön hyvinvointi ja turvallisuus, ihmisoikeuksien toteutuminen koko tuotantoketjussa kuin erilaisten ihmisten arvostaminen ja kunnioittaminen. Niin että kyllä se painaa se vastuu.

PIENI PITOPALVELU VASTUUNKANTAJANA

Vastuun painon tuntee toisinaan unettomina yön hetkinä, elintarvikevalvonnan tarkastusta edeltävinä päivinä tai juhlavieraiden allergialistaa selatessa. Siellä se kummittelee sen sadan muun hoidettavan asian taustalla, eikä sille tahdo löytyä aikaa. Tästä yrityksestä puuttuu vastuullisuuspäällikkö eikä minkäänlaisia raporttejakaan ole tehty! Pienen yrityksen pienet teot tuntuvat usein täysin riittämättömiltä ja valinnanmahdollisuut omalla alallani pelkästään huonoilta. Ehkä jotain voi silti tehdä.

Joten ei vaivuta synkkyyteen vaan sanoista tekoihin! Tässä siis Pitopalvelu Murun vastuullisten tekojen lista:

– itsensä työllistäminen

– verojen maksaminen Suomeen ja omaan kuntaan

– palkkojen maksaminen työehtosopimuksen mukaan

– suklaan ja smoothien jakaminen työntekijöille ylipitkillä työkeikoilla

– nauraminen yhdessä työntekijöiden kanssa eikä heille

– allergialistojen tarkastaminen noin tuhanteen kertaan, erityisruokavalioiden huomioiminen ja tieto siitä, mitä valmistetut tuotteet sisältää

– kotimaisten ja lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttäminen

– luomu- ja pihattoeläinten lihan ja luomukananmunien käyttäminen sekä tieto siitä, mistä ne ovat peräisin

– kotimaisen kalan käyttäminen ja ylikalastettujen/vaarantuneiden/uhanalaisten lajien käyttämättä jättäminen

– runsas kasvisten käyttö ja niiden salavihkainen tyrkyttäminen asiakkaille

– Joutsen-ympäristömerkittyjen tiski- ja pyykinpesuaineiden käyttäminen

– asiakkaiden kohtaaminen ihmisinä

– kaikenlaisen syrjinnän vastustaminen ja turvallisen tilan periaatteiden opettelu

– yrittäjän taipumus ihmisoikeus- ja luontoaktivismiin sekä kiinnostus planetaariseen ja kasvisruokaan

– toisista välittäminen

Sellainen lista! Lopulta aika paljon tekoja, vai mitä luulet?

Vastuullisuutta on myös se, että ylipäätään ajattelee asiaa ja haluaa tehdä parhaansa. Jossain hyvin sanottiin, että vastuullisuus on matka. Olen samaa mieltä, ja jatkan uteliaana matkaani.