MURUN 5 VINKKIÄ (HÄÄ)JUHLIIN
Julkaistu: 11.1.2023Vinkkejä ja neuvoja on maailma ja netti pullollaan! Paljon hyviä, paljon turhia ja kaikki sellaisia, joita ei ole mikään pakko noudattaa. Joten totta kai minäkin halusin työntää lusikkani tähän soppaan ja kertoa oppimastani eteen päin. Olkaa siis hyvät, viisi käytännöllisen sydämellistä vinkkiäni (hää)juhlan järjestäjälle:
1. OTA EVÄSTÄ
Hääpäivän aamu. Vatsassa niin paljon perhosia, ettei aamupala maistu. Hiusten laittoa, meikkausta, pukeutumista ja hups, lounasaikakin meni jo. Vihkiminen lähestyy ja verensokeri laskee… Kummilapsen rippijuhliin lähtö. Aamupala kiiressä. Lapset puettu ja pakattu autoon, vähän omien hiusten laittoa vielä. Aikas pitkä konfirmaatio ja matkaa juhlapaikalle ainakin puoli tuntia. Nahistelu ja kitinä takapenkillä yltyy…
Ja mikä helpotus! Onneksi on mukana välipalapatukoita, smoothiepusseja, omenanpaloja, rusinoita, jotakin pientä ja helppoa, jolla juhlamieli säilyy.
Joskus juhlan aikanakin tulee tilanteita, joissa tarvittaisiin pientä syötävää virallisen ruokailuajan ulkopuolella. Olen antanut evässmoothieni jännittyneelle kohta vihittävälle ja juhlavieraalle saaristolaisleipää lääkkeenottoa helpottamaan. On siis ihan ok kysyä keittiön suunnalta, jos tulee yllättävä tilanne. Oma pieni “eväskori” häätiimin tai lapsiperheen matkassa voi kuitenkin olla oikein hyvä idea.
2. VETTÄ TARJOLLE ALUSTA LOPPUUN
Tätä ei aina tule ajatelleeksi, vaikka onkin varsin yksinkertainen vinkki ja tärkeää etenkin kesäajan juhlissa. Vettä kannattaa järjestää tarjolle heti siitä lähtien, kun vieraat saapuvat paikalle. Hääjuhlissa vesipiste ulkona voi olla hyvä vaihtoehto. Vieraat tulevat usein paikalle ennen hääparia ja lämpimällä säällä on ihana saada lasillinen kylmää vettä odotellessa. Meillä on usein tapana kattaa juomavedet suoraan vieraspöytiin, jolloin niihin pääsee heti saapuessa käsiksi. Vesikarahveja sitten täytämme tarpeen mukaan.
Juhlan loppupuoltakaan ei sovi unohtaa. Juomatarjoilut on yleensä vallan hyvin huolehdittu illan pikkutunneille, mutta ei ole yksi tai kaksi kertaa kun keittiöstä on tultu kyselemään vesilasillista. Vettä siis valomerkkiin asti!
3. LAPSET ENSIN
Kun juhliin on tulossa lapsia, kannattaa se ottaa huomioon.
Omissa häissäni kolme lastamme istahtivat sujuvasti muiden lasten kanssa omaan pöytäänsä juhlatilan ja aikuisten keskelle. Yksi lapsista vaihtoi sujuvasti lastenpöydästä oman aikuisensa viereen. Sopivat paikat löytyi kaikille. Hääjuhlissa hääpari totutusti aloittaa ruokailun, mutta me annoimme lastenpöydän väen aloittaa. Ja se oli yksi parhaista ideoistamme juhlissamme! Lapset saivat rauhassa katsella ja valikoida mitä lautaselleen ottivat ja omat aikuiset olivat tarvittaessa apuna ilman oman lautasen täyttämistä samalla. Menu oli sama kaikille mutta lapsia ajatellen pöydästä löytyi erikseen pilkottuna mm. vesimelonia ja kirsikkatomaatteja.
Syömisen jälkeen lapsia odotti ulkona ihanien ja turvallisten tyyppien järjestämää ohjelmaa jättisaippuakuplineen, taikajuomineen ja kasvomaalauksineen. Tällä välin aikuiset saivat syödä rauhassa (hitaita kun ovat) ja liittyä sen jälkeen seuraan. Ikähaarukka lapsilla oli noin 2-13 vuotta, joten nuorimmat tietysti vaativat omankin aikuisen valvovaa silmää.
Tarjosimme lapsille myös oman aikaisemman iltapalan kakkukahvien yhteydessä, jonka jälkeen osalle toivotettiin jo hyvät yöt ja turvalliset kotimatkat. Lasten huomioiminen juhlissa tekee useimmiten myös aikuisille paremman juhlamielen. Kannattaa siis miettiä nuorempienkin vieraiden viihtymistä.
4. MIETI MISTÄ JUODAAN ILLAN VIIMEISET VIINIT
Kun juhlat pidetään muualla kuin kotona, tulee astiatkin usein joko juhlapaikalta tai vuokrattuna pitopalvelulta. Yleensä ne myös halutaan saada puhtaina ja kuivina takaisin paikoilleen. Sen hoidamme itse oikeutetusti me. Haluamme todellakin juhlijoiden nauttivan rauhassa juhlistaan.
Yksi viinin mentävä pullonkaula sujuvasta astiahuollosta kuitenkin usein löytyy. Nimittäin viinilasit!
Lähtötilanne on se, että viiniä on tarjolla koko illan yön tunneille asti.
Aika monen mielestä viiniä on kiva juoda viinilasista.
MUTTA viinilasit ovat pitopalvelun omaisuutta tai pitopalvelu on niistä vastuussa.
Yllättäen pitopalvelunkin päivä loppuu aikanaan ja tiskikone sammuu ennen kuin muu meno juhlissa hiljenee.
Huomaatteko pienen ongelman? Onneksi sitä ei tule kun asia on ajateltu etukäteen ja yhteinen toimintamalli sovittu. Sitä paitsi olen huomannut, että viimeiset viinit maistuvat oikein hyvin myös kertakäyttölaseista.
5. JUHLAVIERAASI EI TIEDÄ MITÄ AJATTELIT
Juhlavieraasi ei tiedä, että olit suunnitellut lautasliinataitokset ihan toisin.
Juhlavieraasi ei tiedä, että coctailbaarissa piti olla seitsemän vaihtoehtoa viiden sijaan.
Juhlavieraasi ei tiedä, että kakun päällä piti olla valkoisia kukkia vaaleanpunaisten lisäksi.
Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Voi olla, ettei kaikkia ihania ideoita ehdi tai pysty toteuttamaan juuri näihin juhliin. Siitä huolimatta vieraasi todennäköisesti nauttivat juhlien tunnelmasta, hyvästä ruuasta ja parhaasta seurasta. Eikä heillä ole aavistustakaan siitä, että jotain puuttuisi. Juhlan järjestäjänkään ei siis kannata jumittua harmittelemaan sitä, mikä puuttuu vaan nauttia siitä mitä on <3