MITÄ TÄÄLLÄ OIKEIN TEHDÄÄN?
Julkaistu: 16.6.2020Ystäviä, rakkaita, valoisa kesäilta, tunnelmallinen talvipäivä, naurua, laulua, juomaa ja niin hyvää ruokaa… On syytä juhlia!
Tätä kaikkea ovat edeltäneet suuret suunnitelmat ja pidentyneet tehtävä- ja muistilistat. Juhlien järjestäjällä riittää mietittävää ja tehtävää. Ulkopuolisen avun ottaminen voi jännittää, mutta on hyvä päätös antaa itselleen aikaa nauttia juhlistaan.
Vaan mitä täällä tapahtuu sen jälkeen, kun päätät ottaa pitopalvelun huolehtimaan ruuasta ja sen tarjoilusta?
1. YHTEYDENOTTO
Saan sähköpostisi tai vastaan puheluusi. Kerrot mitä juhlitaan, milloin ja missä juhlat pidetään ja kuinka paljon vieraita mahdollisesti olisi tulossa. Jos jotain jää kertomatta, minä kysyn. Yleensä kysyn joka tapauksessa: millaisia toiveita ruuasta on, onko jotain teemaa tai värejä, entä budjettia tai jo heti huomioitavaa erityisruokavaliota? Kysyn, koska haluan palvella yksilöllisesti ja tehdä asiat juuri näitä juhlia ajatellen.
2. SUUNNITTELU, EXCEL JA TARJOUSEHDOTUS
Vastaukset kysymyksiin toimivat juhlamenusi suunnittelun pohjana. Niiden lisäksi mietin, mitä herkkuja on sesongissa juhlien aikaan, miten raaka-aineita on saatavilla ja miten kaikesta rakennetaan yhteensopiva kokonaisuus. Maut ja värit vilisevät päässäni. Otan jotain pois, jottei tulisi liikaa samankaltaisia aineksia tai rakenteita, tai lisään vielä jotain, koska se nyt vaan olisi niin hyvää tuon toisen kanssa.
Kun hahmotelma menusta on valmis, siirrän sen exceliin ja lasken hinnan raaka-aineisiin perustuen. Sen jälkeen saat, useimmiten sähköpostilla, tarjousehdotuksen jossa on mukana myös palvelun/tarjoilun osuus. Pääset pähkäilemään, olisiko tässä se sinun juhlaasi sopiva kattaus.
3. SUUNNITELMIEN MUUTOS JA SOPIMUS
Menu kuulostaa hyvältä, mutta haluaisit muuttaa muutaman jutun ja jotain kysyttävääkin olisi. Löydän sinulle vastaukset ja teen vielä uuden suunnittelu- ja excelkierroksen. Kun olet tyytyväinen ehdotukseen, hyväksyt sen. Hyväksytty tarjous on jo itsessään sopimus, mutta ainakin isompiin juhliin laaditaan vielä erikseen kirjallinen sopimus pitopalvelusta.
4. TAPAAMINEN JUHLAPAIKALLA
Pyrin aina järjestämään yhteisen tapaamisen juhlapaikalla ennen juhlapäivää. On kaikille huojentavaa tavata ennakkoon kasvotusten, käydä yksityiskohtia läpi ja katsastaa juhlapaikkaa käytännön toimintojen kannalta. Samalla näen itse keittiön varustelun ja teen listaa, mitä tarvikkeita paikalta löytyy ja mitä pitää ottaa mukaan. Myös uusiin mieleen nousseisiin kysymyksiin etsitään tapaamisessa vastaukset.
5. TYÖSUUNNITELMA JA RAAKA-AINEIDEN HANKINTA
Juhlat lähestyy, hommat lisääntyy ja vielä pitää suunnitella. Otan kalenteri esiin ja suunnittelen työtehtävät noin viikoksi joka päivälle ennen juhlapäivää. Pitää tietää, mitä voi ja kannattaa tehdä missäkin vaiheessa.
On myös aika hankkia juhlaherkkujen raaka-aineet: tilata lihaa suoraan tuottajalta, kalaa kalakauppiaalta ja luomusalaatteja “paikallisesta” sekä suunnitella tukku- ja kauppalistat. Pieni osa tuotteista tulee suoraan ovelle, isomman osan käyn valitsemassa ja hakemassa itse.
6. PAISTAMISTA JA MAISTAMISTA
Raaka-aineet hankittuna ja työt suunniteltuna, eli ei muuta kuin tekemään! Leivon, paistan, haudutan ja keitän, pilkon, silppuan ja kokoan. Ja maistan. Ja tiskaan! Sekä käyn kaupassa, koska jotain puuttuu kuitenkin ja tuoreiden pitää olla tuoreita. Päivät venyvät sitä pidemmiksi mitä lähemmäs juhlia tullaan. Kahdelle viimeiselle juhlia edeltävällä päivälle kasaantuu paljon, jotta ruoka olisi juuri niin hyvää kuin pitääkin.
Juhlan sankarina saat rauhan keskittyä muuhun, kenties ja toivottavasti löytää hetken myös hengähdykselle ja tunnelmoinnille.
7.MATKAAN!
Juhlapäivä.
Ruuat on valmisteltu, kakut koristeltu ja herkät salaatti koottu aamuvarhaisella. Esiin otetaan kuljetuslaatikot ja alkaa palapeli nimeltä pakkaaminen. Pyöreitä paloja sovitellaan suorakulmiolaatikoihin ja voimakkaan hajuiset tuotteet eristetään omiinsa. Kakuille ja kaloille varataan eriyisen paljon kylmää. Listoista tarkistetaan kymmenen kertaa, että kaikki on mukana.
Painavat laatikot pakataan autoon ja auto startataan matkaan. Pulssi on yli sata, kun aivot kelaa edelleen onko kaikki varmasti mukana. Tässä vaiheessa täällä jännitetään aina, oli juhlat isommat tai pienemmät. Viimein päästään juhlapaikalle ja puretaan kuorma.
Siitähän ne työt…siis JUHLAT sitten alkaa!